مقالات

دلایل خراب شدن هارد اکسترنال و روش‌های جلوگیری

خراب شدن هارد اکسترنال

آیا دلایل خراب شدن هارد اکسترنال را می‌دانید؟
در سال‌های اخیر با خرید هارد اکسترنال با گارانتی معتبر در اصفهان و استفاده مداوم از آنها چالش خرابی هارد اکسترنال بسیار شایع شده است. ممکن است این خرابی‌ها به دلیل استفاده نادرست و یا عدم رعایت نکات ایمنی باشد. با این حال، باید برای جلوگیری از خراب شدن آنها تدابیری اندیشید. در این مطلب از سارگوتاپ قصد داریم تا علل خراب شدن یکی از ضروری‌ترین وسیله‌های جانبی وی یک از مهمترین انواع حافظه را به شما توضیح دهیم و تمام بهامات ذهنی شما را برطرف کنیم.

معرفی هارد اکسترنال و کاربرد آن

اصولاً تمام فایل‌ها و اطلاعات دارای یک حجم و وزن معینی هستند که اگر قرار باشد در کنار هم ذخیره گردند، نیاز به یک فضا و یا مکانی برای ذخیره و نگهداری دارند. به همین خاطر درایوها و یا هاردهای اکسترنال به عنوان یک فضای اختصاصی برای آنها در نظر گرفته می‌شوند تا اطلاعات را نگهداری کنند. در بسیاری از مواقع فضاهای ذخیره سازی دیگری جز هارد اکسترنال، برای ذخیره اطلاعات، بسیار کم بوده و افراد با خرید انواع هارد، مجبور به ارتقا و گسترش آنها هستند. این هاردهای اکسترنال در فضاهای ذخیره‌سازی مختلف از ۲۵۰ گیگابایت تا ۲۵۰ ترابایت و حتی بیشتر هم موجود هستند. قیمت انواع کارت حافظه در اصفهان، به حجمی که دارند، برمی‌گردد.

علل خراب شدن هارد اکسترنال

خرابی هاردهای اکسترنال در دو دسته فیزیکی و نرم افزاری جای می‌گیرد که در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.

ضربه و شوک فیزیکی

ضربه و شوک فیزیکی را می‌توان از اصلی‌ترین دلایل خرابی حافظه‌های اکسترنال، به شمار آورد. داخل هارد دیسک‌ها بلیت‌هایی وجود دارند که اطلاعات روی آنها ذخیره، خوانده و نوشته می‌شوند. این بلیت‌ها توسط هدپلیت‌ها قرار دارند و فاصله آنها حدود چند نانومتر است. وقتی هارد دیسک، ضربه یا شوک فیزیکی را تجربه می‌کند، می‌تواند باعث جابجایی بلیت‌ها، تماس آنها با سطح پلیت و منجر به از دست رفتن داده‌ها شود. برای جلوگیری از خرابی هارد در اثر ضربه و شوک باید از انداختن، تکان دادن، و ضربه زدن به هارد اکسترنال خودداری کرد. همچنین استفاده از محافظ یا کیف مناسب برای هارد توصیه می‌گردد. پس به شما توصیه می‌کنیم حتما به خرید کیف هارد در اصفهان اقدام کنید.

خطاهای الکترونیکی از دلایل خراب شدن هارد اکسترنال

هارد دیسک شامل قطعات الکترونیکی مانند مدارهای مجتمع، تراز ترانزیستورها و خازن‌ها هستند. این قطعات با گذشت زمان و استفاده طولانی مدت، فرسوده می‌شوند و ممکن است دچار مشکل شوند. برخی از خطاهای الکترونیکی می‌توانند ناشی از مشکلات نرم‌افزاری و برنامه نویسی باشند. این خطاها باعث عملکرد نادرست قطعات الکترونیکی خواهند شد. نویزهای الکتریکی ناشی از میدان‌های الکترومغناطیسی یا اتصالات برق نامناسب می‌توانند باعث ایجاد اختلال در عملکرد قطعات الکترونیکی هارد گردند. با این حال با گذشت زمان و استفاده طولانی مدت، خرابی قطعات الکترونیکی هارد امری اجتناب ناپذیر است.

مشکلات نرم‌افزاری

ویروس‌ها و بدافزارها می‌توانند به سیستم فایل هارد، آسیب برسانند و فایل‌ها را از بین ببرند یا دچار مشکل کنند. در نهایت منجر به خرابی هارد شوند. گاهی اوقات خطاهای سیستم عامل مانند خطای فایل سیستم، درایورهای معیوب و یا نرم‌افزارهای ناسازگار می‌توانند باعث آسیب هارد و از دست رفتن داده‌ها شوند. در کل خاموش شدن ناگهانی هم یکی از علل خراب شدن هارد اکسترنال می‌باشد.

گرد و غبار

داخل هارد دیسک‌ها یک مکانیزم پیچیده برای چرخش پلیت‌ها و حرکت هدها وجود دارد. ورود گرد و غبار می‌تواند باعث اصطکاک و خرابی این مکانیزم شود. همچنین گرد و غبار، سنسورهای مختلف کنترل دما، فشار و شوک را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هارد دیسک‌ها برای خنک شدن به مجاری تهویه نیاز دارند. گرد و غبار می‌تواند این مجاری را مسدود کند و باعث گرم شدن بیش از حد هارد شود.

خرابی هارد اکسترنال
دلایل خرابی هارد اکسترنال

گرما و رطوبت از دیگر علل خراب شدن هارد اکسترنال

گرما و رطوبت بیش از حد می‌تواند به دیسک‌های اکسترنال آسیب جدی وارد کند. در این شرایط، احتمال خرابی زود هنگام و از دست دادن داده‌ها افزایش می‌یابد. قطعات الکترونیکی و مکانیکی هارد دیسک برای کار در محیط و دمای معین طراحی شده‌اند. گرمای شدید باعث انبساط فلزات و صدمه به اجزای داخلی می‌شود. همچنین می‌تواند باعث اختلال در عملکرد الکترونیکی شده و اطلاعات روی دیسک را مختل کند. برای جلوگیری از این مشکلات باید هارد را در محیطی خنک و خشک نگهداری کرد. همچنین باید از قرار دادن هارد در معرض تابش نور آفتاب یا منابع گرمایشی خودداری کرد.

ویروسی شدن هارد اکسترنال

اصولاً هارد‌های اکسترنال به محض ورود ویروس، آلوده شده و ممکن است دچار مشکل شوند. اگر کامپیوتری که هارد شما به آن متصل شده ویروسی باشد، این ویروس به سایر دستگاه‌هایی که به سیستم متصل می‌گردد و انتقال فایل‌ها بین آنها صورت می‌گیرد هم گسترش پیدا خواهد کرد.

نوسانات برقی مهمترین علل خرابی هارد اکسترنال

یکی دیگر از علل از بین رفتن اطلاعات و یا خراب شدن هارد می‌تواند وجود نوسانات برقی باشد. این نوسانات در برق شهری وجود داشته و کم و بیش در طول شبانه روز ممکن است دچار خلل در عملکرد هارد گردد. برای جلوگیری از این اتفاقات از کابل‌های محافظ‌دار و یا سه راهی‌های محافظ‌دار بهره ببرید.

استفاده از هارد اکسترنال به صورت طولانی مدت

هر بار که شما هارد دیسک یا سیستم خود را خاموش و روشن می‌کنید، در واقع یک سری فعل و انفعالات را در آن انجام می‌دهید. خاموش و روشن شدن و یا استفاده بیش از حد، آسیب جدی به قطعات داخل هارد وارد می‌آورد. هر هاردی دارای یک عمر مفید است و شما با خاموش و روشن کردن و یا استفاده مکرر از آن به کاهش عمر مفید آن کمک می‌کنید.

روش‌های جلوگیری از خراب شدن هارد اکسترنال

برای جلوگیری از خرابی هارد می‌توانید موارد زیر را رعایت نمایید.

  • محافظت فیزیکی از هارد: هارد را در برابر ضربه، سقوط و لرزش محافظت کنید. از قرار دادن هارد در معرض شرایط نامناسب مانند گرد و غبار، گرما، رطوبت و میدان های مغناطیسی قوی خودداری نمایید.
  • استفاده از منبع تغذیه پایدار: هنگام انتقال داده‌ها، از یک منبع تغذیه پشتیبان (UPS) استفاده کنید تا در صورت قطع برق، هارد آسیب نبیند.
  • درست جدا کردن هارد: قبل از جدا کردن هارد از سیستم، آن را ایمن جدا کنید تا فرآیند انتقال داده‌ها به درستی انجام شود.
  • استفاده از نرم افزارهای به‌روز و مناسب: برای انتقال داده‌ها از نرم افزارهای به‌روز شده و مناسب استفاده کنید و آنها را به درستی پیاده سازی کنید.
  • بهره گیری از ابزارهای دیاگنوستیک: به طور منظم از ابزارهای دیاگنوستیک برای بررسی وضعیت هارد استفاده کنید تا مشکلات بالقوه را زودتر تشخیص دهید.
  • پشتیبانی از داده‌های خود: به طور منظم از داده‌های مهم خود پشتیبان تهیه کنید تا در صورت بروز مشکل، داده‌ها را از دست ندهید.
  • نگه داری هارد  به روز: در صورت امکان، فرمور (firmware)  هارد را به آخرین نسخه موجود ارتقا دهید تا از آخرین بهبودها و رفع اشکالات برخوردار شوید.
  • بررسی مرتب سلامت هارد: باید همیشه به وسیله برنامه‌های مخصوص و سالم بودن هارد اکسترنال خود اطمینان حاصل کنید. اگر در حین بررسی مشکلی داشت، فوراً برای رفع آن اقدام نمایید.
  • جلوگیری از پر شدن بیش از حد فضای هارد: هارد خود را با اطلاعات نامربوط و غیر ضروری پر نکنید. فایل‌هایی را که نیاز ندارید را پاک نمایید. اگر تصمیم ندارید فایل را پاک کنید، آن را به حالت فشرده ذخیره نمایید تا فضای کمتری اشغال نماید.
  • احتیاط در جابجایی: بهتر است هارد دیسک خود را در هر جایی رها نکنید. این وسیله با ظرافت خاصی طراحی شده، پس بهتر است آن را به دقت جابجا کرده و در صورت انتقال از جعبه مخصوص استفاده کنید.
  • قرارگیری هارد اکسترنال در سطح مناسب: مراقب باشید حتماً هارد اکسترنال را بر روی سطحی صاف، غیر شیبدار و بالاتر از زمین قرار دهید.

با رعایت این نکات می‌توانید از آسیب دیدن هارد اکسترنال و از دست رفتن داده‌های مهم خود جلوگیری کنید.

جمع‌بندی نهایی

همانطور که در این مطلب بیان کردیم، هارد دیسک‌ها از حساسیت بالایی برخوردار هستند و عمر مفید آنها بین ۳ تا ۵ سال است، اما با مراقبت درست و اصولی تا چند سال می‌توانید به طور مداوم از آن استفاده کنید. گرچه هر قطعه‌ای ممکن است دچار فرسودگی، اشکال و استهلاک شود، اما با استفاده درست عمر مفید آن را افزایش خواهید داد. در این مطلب تلاش کردیم تا مشکلات و و دلایل خراب شدن هارد اکسترنال را به شما ارائه دهیم. امیدواریم که مفید واقع گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *