مقالات

روش‌های رمزگذاری روی فلش مموری

رمزگذاری روی فلش مموری

در این مقاله قصد داریم تا در مورد رمزگذاری روی فلش مموری ، اهمیت آن و روش‌های انجام آن با شما صحبت کنیم.
با فراگیر شدن عصر دیجیتال و تبدیل شدن تمام اطلاعات و اسناد شخصی به داده‌های کامپیوتری، همواره مقوله امنیت اطلاعات در حوزه کامپیوتر مطرح بوده است. امروزه، خرید انواع فلش مموری با گارنتی معتبر و حتی بدون گارانتی در کنار سایر تجهیزات ذخیره سازی مانند هارد اکسترنال، کارت حافظه و غیره، بخشی از زندگی روزمره‌مان شده‌اند و همواره داده‌های شخصی‌مان را در آنها نگهداری می‌کنیم. در صورتی که داده‌ها در برابر دسترسی یا نفوذ افراد متفرقه محافظت نشوند، ممکن است صدمات جبران ناپذیری به اطلاعات شخصی وارد شود. در این میان، یکی از تجهیزات ذخیره سازی که به دلیل قابل حمل بودن نیاز به محافظت امنیت زیادی دارد، فلش مموری می‌باشد. فلش مموری‌ها به دلیل اندازه کوچک، مدام در معرض مفقود شدن هستند. از این رو امنیت داده‌های شما همواره در مدار خطر خواهد بود. با این وجود می‌توانید با رمزگذاری و قفل کردن فلش مموری سطح بسیار بالایی از امنیت برای این محصول اعمال نمایید. روش‌های رمزگذاری بسیار زیاد هستند، اما در این مقاله چند روش کاربردی را به شما آموزش می‌دهیم.

آموزش رمزگذاری روی فلش مموری

برای پسورد گذاشتن روی فلش مموری چندین روش وجود دارد که خوشبختانه اصلاً سخت نیست و شما به سادگی می‌توانید اقدام به قفل فلش مموری بدون نرم‌افزار کنید. در ادامه با این روش‌ها آشنا خواهید شد.

رمزگذاری کارت حافظه به وسیله Bitlocker

یکی از ساده‌ترین و آسان‌ترین راه‌ها برای محافظت از یک درایو  usb، رمز گذاشتن روی کل دستگاه است. به این ترتیب هر چیزی که در فلش مموری ذخیره می‌شود، تحت محافظت بوده حتی اگر فایل جدیدی به فلش مموری اضافه کنید، نیز در امنیت خواهد بود. برای رمز گذاشتن روی فلش مموری ابزارهای ثالثی در نظر گرفته می‌شود که امکانات خاصی را در اختیار کاربران حرفه‌ای قرار می‌دهند. ابزار بیت لاکر یک ابزار عالی برای رمزگذاری روی فلش می‎است. این ابزار روی تمام درایوها کار کرده و استفاده از آن کاملاً رایگان و ساده خواهد بود. در ادامه مطلب روش‌های انجام آن را توضیح می‌دهیم.

  1. مسیر Start menu > Control panel> Bitlocker Drive Encription  را دنبال کنید. در این قسمت لازم است پسورد Administratior را وارد کنید.
  2. گزینه Turn on Bitlocker را فعال کنید تا تنظیمات بیت لاکر اجرا شود. موقعی که بیت لاکر را فعال می‌کنید، بایدپسورد را بازیابی نمایید.
  3. پس از فعال کردن Bitlocker با روش زیر می‌توانید فلش خود را رمزگذاری کنید.
  4. اگر سیستم عامل کامپیوتر شما نیز ویندوز است، می‌توانید مراحل زیر را برای رمز گذاشتن روی فلش خود پیش بگیرید.  فلش مموری را به کامپیوتر وصل کنید و هرچیزی که روی آن ذخیره شده را پاک کنید یا به فضای دیگری انتقال دهید.  روی گزینه File explorer کلیک کنید و فلش را بیابید. روی فلش کلیک راست کنید و گزینه Turn on Bitlocker را بزنید. به طور اتوماتیک، این برنامه برای شما نصب می‌شود.
  5. پسورد قوی و غیرقابل حدسی انتخاب کنید. پسورد شما باید شامل اعداد و حروف بزرگ و کوچک انگلیسی باشد.  انتخاب کنید که چطور می‌خواهید اطلاعات ریکاوری شوند. این گزینه برای مواقعی که پسورد را فراموش کنید، ضروری است. گزینه Encrypt used disk space only را انتخاب کنید. پس از آن، حالت encrypt برگزینید. می‌توانید این حالت را به یکی از دو شکل New encrypt mode و Compatible mode  انتخاب کنید. گزینه اول فقط اجازه می‌دهد که از فلش روی ویندوز‌های ۱۰ و ۱۱ بهره ببرید. اما گزینه دوم با هر دستگاهی سازگار است. وقتی مطمئن شدید که آماده‌ی انکریپت شدن فلش هستید، گزینه Start encrypting  را انتخاب کنید.

روش غیر فعال کردن Bitlocker

پس از رمزگذاری روی فلش مموری اگر به هر دلیلی خواستید بیت لاکر را غیر فعال کنید، مراحل زیر به شما کمک می‌کنند:

  1. باز هم مراحل Start menu> Control panel> Bitlocker drive encription  را در نظر بگیرید و پسورد Administrator را وارد کنید.
  2. روی گزینه Turn off Bitlocker بزنید.
  3. برای این که رمز از روی درایو برداشته شود، روی Decrypt the volume و پس از آن روی Disable Bitlocker drive encryption  کلیک کنید.
پسورد گذاشتن روی فلش مموری
پسورد گذاری روی فلش مموری

رمزگذاری روی فلش مموری در ویندوز به وسیله  Veracrypt

دیگر روشی که می‌توانید پیش بگیرید، استفاده از Veracrypt است و می‌توانید آن را روش جایگزینی برای Bitlocker بدانید. زیرا انعطاف بیشتری در انکریپت کردن فلش دارد.

  • برنامه Veracrypt را دانلود کنید.
  •  فلش مموری را خالی کنید و به کامپیوتر وصل نموده، سپس Veracrypt را باز کنید و روی گزینه Create volume بزنید.
  •  گزینه Encrypt a non-system partition or drive را انتخاب کنید.
  •  گزینه Standard Veracrypt volume را برگزینید.
  •  در کنار کادر خالی، روی Select device بزنید و فلش خود را انتخاب کنید.
  • اگر فلش خالی است، روی گزینه Create encrypt volume and format it  بزنید.
  • در صفحه بعد، می‌توانید الگوریتم انکریپت را انتخاب کنید. اگر نمی‌دانید کدام را انتخاب کنید، بهتر است روی AES و SHA-512  بزنید.
  •  در بخش Volume size روی Next بزنید.
  • پسورد را انتخاب کنید. بهتر است برای قفل کردن فلش مموری، از یک پسورد قوی استفاده کنید.
  • در تب  Volume format، صبر کنید تا گزینه سبز شود و بعد از آن روی Format بزنید.

قفل کردن فلش مموری در mac

مک هم مثل ویندوز از نرم افزاری درونی به جهت رمزگذاری فلش مموری برخوردار است که کار با آن اصلا سخت نیست و کافی است مراحل زیر را طی کنید.

  • از فایل‌های خود در فضایی دیگر بکاپ بگیرید و فلش را به کامپیوتر خود وصل کنید.
  •  روی Finder بزنید و Disk utility را پیدا کنید.
  • از لیستی که در سمت چپ می‌بینید، دیوایس خود را انتخاب کنید.
  • یک اسم انتخاب کرده و به تب Erase بروید. روی Mac OS extended بزنید. در آن‌جا می‌توانید برای فلش خود یک اسم انتخاب کنید.
  • پسورد را بسازید. یک پنجره باز خواهد شد که از شما می‌خواهد پسورد خود را وارد کنید. بهتر است یک گزینه قوی انتخاب نمایید.
  •  فلش خود را انکریپت کنید. پروسه انکریپت کردن با کلیک کردن شما روی گزینه Choose آغاز می‌شود.

رمزگذاری روی فلش مموری از طریق نرم افزار Rohos Mini Drive

یکی دیگر از نرم افزارهای پسورد گذاشتن روی فلش مموری، Rohos Mini Drive  می‌باشد، این نرم افزار می‌تواند یک پارتیشن مخفی، رمز گذاشته شده و محافظت شده با رمز عبور تا ۸ گیگابایت در درایو فلش USB  شما ایجاد کند. این رمزگذاری بر پایه استاندارد AES 256 Bit انجام می‌شود و هیچ نگرانی از بابت هک شدن اطلاعات وجود ندارد. این نرم افزار نیز با تمامی فرمت های رایج درایو ها سازگار خواهد بود. علاوه بر فلش مموری می‌توانید تمامی درایوها و هاردهای اکسترنال خود را نیز قفل کنید. در ادامه آموزش قفل کردن فلش مموری از طریق نرم افزار Rohos Mini Drive را به شما آموزش خواهیم داد.

  • ابتدا فلش را به سیستم متصل کنید و سپس Rohos Mini Drive  را اجرا کنید.
  • در صفحه اصلی بر روی گزینه Encrypt USB drive کلیک نمایید.
  • از لیست باز شده اسم فلش مموری را انتخاب کنید.
  • رمز عبور جدیدی مشخص کرده و آن را تایید نمایید.
  • بر روی Create disk کلیک کنید تا عملیات آغاز شود.
  • پس از اتمام، فلش شما قفل می‌شود و می‌توانید از آن استفاده کنید.
رمزگذاری روی usb
رمزگذاری روی فلش با نرم‌افزارهای رایگان

رمزگذاری روی فلش مموری توسط نرم‌افزارهای رایگان

نرم‌افزارهای رایگان فراوانی وجود دارند که به کمک آنها می‌توانید فلش مموری خود را قفل کنید. تفاوت آنها در پلتفرم، کاربرد و الگوریتم می‌باشد که در ادامه با انواع نرم‌افزارها آشنا می‌شویم.

نرم افزار رایگان VeraCrypt

یکی از ابزارهای رایگان برای رمزگذاری فلش مموری VeraCrypt است. این برنامه براساس نرم‌افزار قدیمی‌تری به نام TrueCrypt ساخته شده و می‌تواند در سیستم عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس استفاده شود. این نرم‌افزار می‌تواند با استفاده از رمزگذاری‌های  AES، TwoFish  و Serpent  درایوهای رمزگذاری شده را در داخل دیگر درایوها پنهان کند.

نرم افزار  AxCrypt

نرم‌افزار رمزگذاری AxCrypt برای نسخه‌های مک و موبایل، پولی است، ولی برای ویندوز ابزاری رایگان و اُپِن سورس است. با این برنامه می‌توانید بر روی یک فایل یا یک فولدر رمز بگذارید. AxCrypt  می‌تواند رمزگذاری را به صورت زمان‌دار انجام دهد. این ویژگی باعث می‌شود بتوانید رمزگذاری را زمان‌بندی کنید و فایل‌ها و فولدرهای خاصی را پس از گذشت مدت زمانی مشخص براساس نیازهای خود به صورت خودکار رمزگشایی کنید.

نرم افزار رایگان DiskCryptor برای ویندوز

یکی دیگر از برنامه‌های رایگان و متن‌باز DiskCryptor است که رمزگذاری درایو و فلش مموری در ویندوز را انجام می‌دهد .DiskCryptor  از پیکربندی‌های پیچیده‌ی سیستمی پشتیبانی می‌کند و به شما امکان انتخاب از بین الگوریتم‌های AES-256، Serpent و Twofish را می‌دهد.

نرم افزار رایگان ۷Zip برای رمزگذاری روی فلش مموری

نرم افزار ۷-Zip  ابزاری رایگان برای فشرده‌سازی فایل در ویندوز، مکینتاش و لینوکس است. این نرم‌افزار رمزگذاری از الگوریتم  256 bit AES پشتیبانی می‌کند. استفاده از این برنامه بسیار آسان است؛ چرا که می‌توانید تنها با یک کلیک و اختصاص یک پسورد، چندین فایل را رمزگذاری کنید.

سخن پایانی

در این مقاله با روش‌های رمزگذاری بر روی فلش مموری آشنا شدید که می‌توانید آنها را برای بهترین فلش مموری های موجود در بازار به کار ببرید. دقت داشته باشید در صورت رمز گذاشتن روی فلش مموری معمولا هیچ راهی برای ریکاوری داده‌هایتان وجود ندارد. این موضوع به این معنی است که اگر کلمه عبور خود را فراموش کنید. ناچار به فرمت کردن فلش مموری خواهید شد. از این رو تمام اطلاعات ارزشمندتان از دست خواهد رفت و هیچ راهی برای برگرداندنشان وجود ندارد. سعی کنید پسورد شما واژه‌های قابل حدس نباشد، اما اطمینان حاصل کنید که آن را فراموش نخواهید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *